Bosjesmannen

Ook wel San, zijn de oudste inwoners van Zuidelijk Afrika, waar ze al minstens 20.000 jaar wonen.

Hun thuis is in de enorme uitgestrektheid van de Kalahari woestijn welke voor het grootste deel in Botswana ligt, maar ook deels in Namibië & Zuid Afrika. De Bosjesmannen zijn de, nog levende restanten van de oudste culturele groep van Afrika, genetisch het dichtst bij de oorspronkelijke Homo sapiens ‘kern’ van waaruit de negroïde mensen in Afrika zijn ontstaan.
Bosjesmannen leefden van oudsher in zuidelijk Afrika in de volgende landen: Botswana, Namibië, Zuid-Afrika, Zambia, Zimbabwe en Angola. De geschiedenis plaatste ze ook in Lesotho en Mozambique. Tegenwoordig leven de Bosjesmannen niet louter meer van jagen en verzamelen.

De Bosjesmannen waren jagers / verzamelaars met traditioneel ongeveer 70/80% van hun dieet bestaand uit plantaardig voedsel, met inbegrip van bessen, noten en meloenen. Dit werk voornamelijk verzameld door de vrouwen. De resterende 20/30% van het dieet was vlees, bejaagd door de mannen met behulp van giftige pijlen en speren, tijdens een jacht die vaak meerdere dagen kon duren. Ze maakten hun eigen tijdelijke huizen van het hout dat ze verzamelden. Meestal jaagden zij antilopen.
Hun “jagen/verzamelen” economie en sociale structuur was voor tienduizenden jaren vrijwel onveranderd, tot voor kort, en bleef een sociaal-economische cultuur die de mensheid universeel heeft onderhouden tijdens hun evolutie tot de komst van de landbouw.

De Bosjesmannen bebouwden geen grond en hielden geen vee; het concept van de eigendom van de grond of dier is ze namelijk vreemd. Hun sociale structuur is niet een tribale omdat ze geen primordiale leider hebben en hun familiebanden zijn vrij losjes. Deze losse familie cultuur is er één waar beslissingen op basis van consensus worden genomen tijdens de algemene discussie en overleg. De mening van elk individu wordt gewogen naar het niveau van hun vaardigheden en ervaring, in relevantie van de discussie.
Gezinnen binnen een clan spreken een gemeenschappelijke taal, maar naburige clans spreken een ander dialect, zodat er gewoonlijk een redelijke mate van overeenstemming en begrip tussen hen zal zijn. Bosjesmannen zijn over het algemeen nomadische binnen vrij beperkte grenzen, beheerst door de nabijheid van andere families en clans. Als een zeer losse leidraad, kan men het grondgebied van een familie bepalen door een cirkel van 25 mijl te trekken.Vanzelfsprekend is , dat als er geen andere clans of mensen zijn, kan het gebied voor zover nodig groter zijn om de groep van voldoende voedsel en waterbronnen te voorzien.
De rol van mannen en vrouwen was zeer uitgesproken en overlapte zelden, hetgeen kenmerkend en bijna universeel is onder de jager/verzamelaars culturen over de hele wereld. Het is gebaseerd op de overlevingsbehoeften welk het meest efficiënte gebruik van de beschikbare kennis en middelen aanmoedigt. In tegenstelling tot wat vaak wordt gezien als een zeer seksistische samenleving, is het belang van de vrouwen zeer hoog binnen de groep en hebben hun meningen vaak voorrang, in het bijzonder wanneer het over voedsel gaat.

Gallery

Populaire reizen naar dit gebied