Goed beschermd op reis

Met onderstaande informatie informeren wij u over de bij ons bekende, belangrijkste vaccinaties die nodig zijn om naar Botswana, Namibië en Zuid Afrika te reizen.

NB – COVID – 19 Informatie
Voor een actuele status van de reisvoorwaarden en mogelijkheden verwijzen wij u naar de aparte COVID-19 Informatie pagina’s op onze website:
COVID-19 Informatie

U dient ten alle tijde zelf contact met uw huisarts, tropische ziekten afdeling van een ziekenhuis bij u in de buurt of een “travel-clinic” contact op te nemen om u te laten adviseren en informeren op basis van uw persoonlijke situatie en gesteldheid !

Voor de landen Botswana, Namibië en Zuid Afrika heeft u een DTP, Hepatitus A. (optioneel ook B.) vaccinatie nodig. Indien u een tot een jaar voor binnenkomst van één van deze landen, gereisd heeft in of door een land waar Gele Koorts heerst (Aziatische landen), dient u hier ook tegen gevaccineerd te zijn (aantoonbaar!). Voorts heeft u, afhankelijk van welke periode in het jaar u reist, bescherming tegen malaria nodig.

De kaartjes hiernaast geven een overzicht van wanneer en hoe malaria zich verspreid in zuidelijk Afrika.
Grofweg kan men zeggen dat malaria voorkomt in de maanden December tot Mei in deze gebieden:

  • Botswana – vanaf Tuli Block (zuid oosten) en alles noordelijk daarvan;
  • Namibië – vanaf de lijn Sesfontein – Grootfontein en alles noordelijk daarvan;
  • Zuid Afrika – Limpopo (noordelijk grensgebied met Zimbabwe/Botswana).

In de overige maanden van het jaar, komt malaria alleen voor in deze gebieden:

  • Botswana – vanaf de lijn Maun – Kasane (alles ten noorden daarvan)
  • Namibië – Epupa – Rundu en oostelijk daarvan (Caprivi Strip)

Uit ervaring weten we dat de Malarone tablet een goede bescherming biedt – deze is echter in Nederland alleen op artsen voorschrift verkrijgbaar.

Naast de tabletten, is het het beste om vanaf einde middag tot volgende ochtend anti-muggen lotions en dergelijke te gebruiken en uw lichaam zoveel mogelijk te bedekken. En klamboe is een vereiste (dus moet altijd aanwezig zijn) in accommodaties en de tenten die wij gebruiken tijdens de bush camps zijn geïmpregneerd en hebben klamboe luifels.

Kaarten jaarlijkse malari verspreiding