Sossusvlei, Deadvlei en Sesriem canyon

Namibië's wereldberoemde rode zandduinen, de hoogste ter wereld

De Namibische zandzee is de enige kustwoestijn ter wereld die uitgestrekte duingebieden omvat die beïnvloed worden door mist. Het gebied – met een oppervlakte van meer dan drie miljoen hectare en een bufferzone van 899.500 hectare – bestaat uit een oud semi-geconsolideerd duinsysteem bedekt door een jonger actief systeem. De duinen worden gevormd door het transport – via rivier, oceaanstroming en wind – van materiaal uit het achterland dat duizenden kilometers verderop ligt. De kustwoestijn bestaat uit gravelvlaktes, kustlaagtes, rotsachtige heuvels, inselbergs in de zandzee, een kustlagune en tijdelijke rivieren. De primaire bron van water in de woestijn is mist.

De Namib woestijn is wereld erfgoed, als oudste woestijn ter wereld en met de hoogste zandduinen. Deze zandduinen, roest oranje van kleur “wandelen” jaarlijks enkele meters en zijn het best te bewonderen in de Sossusvlei, het toegankelijke gedeelte van het nationale park nabij het plaatsje Sesriem. Het meemaken van een zonsopogang en/of een zonsondergang is spectaculair en zult u uw leven niet meer vergeten. De oranje kleur van het zand verandert met de stand van de zon. En bijzonder spectaculair is het om het gebied van uit de lucht te bewonderen in bijvoorbeeld een hete luchtballon!.

Klimaat in de Namib-woestijn en Sossusvlei.
Een woestijnklimaat is doorgaans erg extreem en in de Namib woestijn is dat niet anders. In de wintermaanden juni en juli vriest het er vaak ’s nachts rond de Sossusvlei. Overdag kan het rond de jaarwisseling wel 45 graden worden of nog erger. Regen valt er bijna nooit, maar als er neerslag valt gaat dat vaak met donderend geweld, en overstromen veel greppels en wegen. In de droge woestijnlucht is dat zeer zeldzame water wat echter ook weer snel verdampt.

Gallery